Styring og organisering av samarbeid om digitale tjenester

2020-2021, 2023-2024


Kunde:
Digitaliseringsdirektoratet i samarbeid med DFØ

På oppdrag fra Digdir og DFØ utarbeidet Capto et rammeverk for veiledning om organisering og styring av samarbeid om tjenesteutvikling.

Formålet med veiledningen var å gi direktorater praktiske og anvendbare eksempler og råd om hvordan ulike former for styring og organisering kan understøtte samarbeidet på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer.

Veilederen gir et utvalg av tilnærminger og hensyn som kan hjelpe dere til å finne en organisering og styring som er tilpasset deres samarbeid.

Dere vil få innsikt i noen grunnleggende styringstemaer som bør tas hensyn til når dere utformer styringen og organiseringen for samarbeidet. Dere får også innblikk i metodiske rammeverk for praktisk utforming av styring og organisering. Videre vil dere få se hvordan disse er tilpasset og brukt i ulike situasjoner i eksisterende samarbeid.

Hva var utfordringen?

For å møte brukernes behov, må offentlige virksomheter utvikle tjenester i samarbeid med andre. Selv om virksomhetene har forskjellige mål og prioriteringer, må også samarbeidet styres i fellesskap. Sentralt i flere regjeringers strategier for digital transformasjon er behovet for samarbeid. Samtidig er bevisstheten rundt at komplekse utfordringer ikke kan løses i de enkelte sektorene.

For å få til en slik samfunnsutvikling, har det vært behov for nye perspektiver på styring. Styring i offentlig sektor handler om å balansere ulike hensyn for å få dekket flest mulig av brukernes behov med fellesskapets ressurser.

Det finnes ikke én etablert praksis for å styre sammen - men mange gode erfaringer. Med veilederen ønsker Digdir og DFØ å samle ulike perspektiver og erfaringer på styring og organisering – både gamle og nye – og lede målgruppen til å ta gode beslutninger rundt eget samarbeid.

Hva gjorde vi?

Oppdraget ble gjennomført gjennom en kombinasjon av hyppige forankringsaktiviteter og testing av delleveranser med fagmiljøene i Digdir og DFØ. Sentralt i arbeidet var å forstå ulik praksis og ulike forventninger til innholdet i styring og organsiering av samarbeid. I utvikling av veilederen ble det lagt vekt på å identifisere beste praksis for de ulike temaene og prosessene som ble identifisert. 

Lars van Marion i Capto hadde hovedansvaret for utforming av de ulike modellene for styring og organisering, og drøftingen av hvordan disse kan anvendes i ulike settinger for sammenhengende tjenester. En første versjon av veilederen ble publisert høsten 2021.

I 2023 skulle veilederen revideres, og Capto fikk dette oppdraget. Nye metodikker som produktorganisering hadde siden 2021 blitt utbredt i offentlig sektor, og måtte få en grundigere beskrivelse. Det var også ønskelig med en enda tettere veiledning rundt forholdet mellom tradisjonelle rammebetingelser og praksis for styring i stat/offentlig sektor og nye, innovative utviklingsmetodikker. Videre skulle nyere erfaringer med tverrsektorielt samarbeid eksemplifiseres.

I utformingen av veilederen er det i hovedsak tre typer innsikt vi har forsøkt å få til å spille sammen. Den første typen er de generelle rammene, prinsippene og reglene for styring i offentlig sektor. Den andre er etablerte praksiser og rammeverk for styring, organisering som i stor grad har sitt opphav fra IT-utvikling. Og den tredje er de erfaringene og tilpasningene som er gjort rundt styring og organisering i eksisterende samarbeid rundt digitale tjenester i norsk offentlig sektor. De to første innsiktene er i stor grad utviklet uavhengig av hverandre, og er ikke alltid sammenfallende. Den tredje typen innsikten, erfaringer fra eksisterende samarbeid, er fortsatt beskjeden. Vår erfaring er at styring og organisering av samarbeid i offentlig sektor er komplekst og mangfoldig, og under stadig utvikling.

Veilederen legger derfor vekt på ulike vurderinger som bør gjøres, snarere enn å peke på hvordan vurderingene skal være.

Previous
Previous

Konseptvalgs-utredning ny utbetalingsløsning i NAV

Next
Next

Enklere tilgang til informasjon